Groene gevels zijn niet alleen mooi, ze hebben nog veel meer voordelen. Deze voordelen hebben we hieronder voor u opgesomd.

Bescherming van de ‘schil’

Wanneer u planten op uw dak of gevel heeft geplaatst, gaat uw dak of gevel langer mee. De planten beschermen de schil tegen grote temperatuurverschillen, maar ook tegen fysieke beschadigingen. Hierdoor kan uw dak of gevel wel dubbel zo lang meegaan.

Vasthouden van water

Beplanting op uw dak of gevel houden veel neerslag vast. Hierdoor wordt er minder water afgevoerd naar waterzuiveringsinstallaties en infiltratievoorzieningen. Dit is positief, want zo wordt de capaciteit van beide voorzieningen beter benut. Wanneer er sprake is van veel regenwater, neemt de beplanting niet alles op. De waterafvoer wordt wel vertraagd, wat zorgt voor besparing van de dimensionering van riolering en het verkleint de kans op het overlopen van riolen.

Besparen op energiekosten

Dakbegroeiing of gevelbegroeiing kan u energie besparen. In de zomer houdt de begroeiing veel warmte van buiten tegen en in de winter houdt het juist de warmte binnen. Dit kan zorgen voor een prettiger binnenklimaat.

Microklimaat verbeteren

In een hete stad hebben dak- en gevelbegroeiing een koelend effect. Dit komt door evaporatie en transpiratie van wat. Zo wordt oververhitting in steden voorkomen.

Duurzame leefomgeving

Een duurzame leefomgeving ontstaat doordat flora en fauna zich kunnen voeden, vestigen en voortplanten. Dak- en gevelbegroeiing werkt hier aan mee. Zo zal er vooral in steden een beter evenwicht ontstaan tussen biotische factoren.

Zuivere lucht

De begroeiing op daken en gevels binden fijnstof en andere schadelijke gassen. De bladeren van de beplanting vangen schadelijke gassen op en nemen ze op als voedingsstof. Fijnstof wordt niet via de bladeren, maar via de wortels opgenomen als voedingsstof. Fijnstof komt wel via de bladeren bij de wortels terecht, de bladeren vangen de fijnstof op. Zo draagt dak- en gevelbegroeiing bij aan een zuivere lucht.

Gebruik maken van de ruimte

Vooral in steden is er snel gebrek aan ruimte. Dit wordt met de jaren steeds schaarser. Dak- en gevelbegroeiing zijn dan een goede oplossing. Zo wordt er optimaal gebruik gemaakt van de ruimte die er is.

Isolatie geluid

Het verminderen van lawaai is een voordeel van dak- of gevelbegroeiing. De beplanting reduceert trillingen en ze absorberen geluid. Het reduceren van geluid kan oplopen tot 50 dB.

Meer rendement zonnepanelen

Zonnepanelen presteren minder wanneer ze boven de temperatuur van 25 graden Celsius uitstijgen. Beplanting heeft een koelende werking, wat gunstig is voor de zonnepanelen. Dit kan het rendement verhogen tot wel 5%. Daarnaast verouderen zonnepanelen minder snel dan wanneer ze niet zijn geplaatst op dakbegroeiing.

Bescherming elektromagnetische straling

Dankzij begroeiing op daken en gevels worden mensen in gebouwen beschermd tegen elektromagnetische straling van buitenaf. Het is niet zeker of deze straling schadelijk is voor de gezondheid van de mens, maar dak- en gevelbegroeiing kunnen tot 99,4% van de straling absorberen.

Groene gevel laten plaatsen

Wilt u ook genieten van deze voordelen? Laat dan een groene gevel plaatsen door ons moederbedrijf Koninklijke Ginkel Groep. Zij zijn gespecialiseerd in het plaatsen en onderhouden van groene gevels. Neem contact op met onze specialisten voor meer informatie over de mogelijkheden.

” Echte vakmannen. Schitterende bakstenen afscheiding hebben ze gerealiseerd. “
” Heel blij met onze nieuwe tuin! “