Ontwikkelingen van groen in de stad

Er zijn veel trends en ontwikkelingen op het gebied van groen in stedelijk gebied. Zo is er een trend waarbij groen wordt geplant in een openbare ruimte. Dit wordt ‘guerilla gardening’ genoemt. Een andere trend is ‘urban farming’. Hierbij wordt geprobeerd om voedsel zo dicht mogelijk bij inwoners van de stad te verbouwen.

Een algemene trend is dat de aanleg en het onderhoud van groen dichter bij de inwoners van de stad komt te staan. Zij worden door gemeenten gestimuleerd om zelf aan de slag te gaan met groen in hun directe leefomgeving. Dit ligt in lijn met de participatiesamenleving.

Groene steden zijn gezond

Deze trends zijn niet voor niets ontstaan. Er zijn diverse factoren die de gezondheid van mensen bedreigen, zoals:

  • We hebben te weinig beweging
  • We zitten te veel
  • We hebben te veel onrust, spanning en stress.

Daarnaast is ook het milieu in de stad niet gezond. De lucht is verontreinigt, een belangrijke bedreiging voor de gezondheid van de mens. Een van de meest schadelijke stoffen in stedelijke atmosfeer is fijnstof. Luchtvervuiling door fijnstof zorgt voor veel grotere risico’s op het gebied van gezondheid dan tot nu toe werd aangenomen. Dit blijkt uit een recent onderzoek van de Universiteit van Utrecht.

Dit is dan ook een belangrijke motivatie om stedelijke gebieden te vergroenen. Groen in de stad bestrijdt de slechte lucht, wat positieve invloed heeft op onze gezondheid. Groen haalt het fijnstof uit de lucht. Hierdoor worden openbare ruimte schoner!

” Echte vakmannen. Schitterende bakstenen afscheiding hebben ze gerealiseerd. “
” Heel blij met onze nieuwe tuin! “